Birmingham

Rushmoor Engineering worked as a consultant for GK Design Contracts designing and engineering elements of the cladding for the new Library of Birmingham.
Located in Centenary Square the new £186m modern library was commissioned as a key part of Birmingham's regeneration plan. Rushmoor Engineering designed the glass skylight over the five storey central book rotunda library that rises through the middle of the building. The library incorporates performance spaces and rooftop terraces with landscaped gardens. Rushmoor Engineering also designed the cladding to the top storey Shakespeare memorial room - a golden rotunda designed to house the original carved wood panels from the city's former Victorian Library. This also had a conference room with a curved glazing viewing area that has far reacing views over the city.
The building is on the shortlist for the RIBA Stirling Prize 2014 and won the BBC public vote for Britain's favourite new building 2014.
Client: Birmingham City Council
Architect: Mecanoo Architecten
Main Contractor: Carillion Building